Florarie Online - Totul despre Florariile Online, Cum sa comanzi flori
Papucul Doamnei

Poate una dintre cele mai seducătoare orhidee din lume este una care se găsește destul de rar, însă poate fi întâlnită și, la noi, în România. Numită de către specialiști Cypripedium calceolus , prin munții patriei noastre această se găsește deghizată sub numele de Papucul doamnei . Cu cele patru petale ale ei de un roșu-violet superb cutremurător și cu petala de jos galben-rubinie, Papucul doamnei te captivează de la prima privire și nu-ți dă voie să o mai uiți niciodată.

Din păcate, însă, această minunăție de floare a ajuns să se afle în pericol de dispariție . Pentru a preveni dispariția ei de pe Pământ, Convenția Internațională care se ocupă cu protejarea speciilor de plante și de animale aflate în pericol (CITES) a inclus Cypripedium calceolus sau Papucul doamnei – cum dorești să-i spui – pe lista plantelor protejate, la fel cum de altfel a procedat și Convenția de la Berna. Principalele amenințări pentru această floare se pare că sunt reprezentate de dispariția unei mari părți din habitatul ei principal și de faptul că este din ce în ce mai puțin cultivată în mod organizat.

papucul-doamnei

În general, Papucul doamnei este răspândită pe mai tot globul, însă cele mai multe șanse să o întâlnești le ai în Europa de Est și Asia. În România, poate fi găsită prin Munții Bucegi, Ceahlău, Retezat sau Făgăraș.

Cypripedium calceolus crește până la o înălțime de 15 – 50 de cm ; habitatul preferat sunt poienile și luminișurile din pădurile de fag sau stejar și nu-i plac zonele umbroase și umede excesiv. Iar în popor mai este cunoscută și sub numele de condurul doamnei, papucul vinerei sau blabornic. În timp ce perioada de înflorire este sfârșitul primăverii sau începutul verii, prin mai – iunie.

Papucul doamnei este o plantă perenă cu rizom repent acoperit cu un fel de solzi, din care pornesc mai multe rădăcini. Tulpina este cilindrică, în timp ce frunzele sunt late, eliptice, până la oblongi cu baza vaginiform amplexicaulă. Florile sunt, în general, solitare; foarte rar se găsesc câte două pe aceeași tulpină. Cel mai bine i se potrivește un sol sfărâmicios, argilos și calcaros.

Cam atât, deocamdată, despre Papucul doamnei. Data viitoare vom continua incursiunea printre florile ce se găsesc prin munții României cu alte informații interesante.

Tags: , , ,

One Response to “Papucul Doamnei”

  1. Papucul Doamnei | Florarie Online | Șmen.ro Says:

    [...] Papucul Doamnei | Florarie Online (citește articolul original) [...]

Leave a Reply

Citeste si: (1 din 7 articole)


Iată că a sosit timpul să vorbim și despre una dintre cele mai întâlnite flori de prin grădinile din sudul ...