Florarie Online - Totul despre Florariile Online, Cum sa comanzi flori
Primula officinalis sau Ciubotica cucului

Iată că a sosit timpul să scriu și despre această floare, pe care oamenii din popor au denumit-o Ciuboțica cucului . Din punct de vedere științific, ea este cunoscută sub numele de Primula officinalis sau Primula acaulis. Face parte din ordinul Ericales și familia Primulaceae, iar zona ei de origine este considerată Europa de Vest și de Sud (de la Insulele Feroe și Norvegia până în sudul Portugaliei, din estul Germaniei, Ucraina, până la Peninsula Crimea și zona Balcanilor), nord-vestul Africii (Algeria) și sud-vestul Asiei (Turcia și Iranul).

În afară de ciuboțica cucului, în popor i se mai spune și aglică, anghelină, calce, cinci-foi, cizma-cucului, talpa-gâștei, țâța-caprei, țâța-oii, urechița-ursului, țâța-vacii sau anghicel .

Ciuboțica Cucului este o plantă perenă, care nu măsoară mai mult de 10-30 de cm în înălțime, având la bază un mănunchi de frunze, dispuse în formă de rozetă. Frunzele au, de regulă, între 5 și 25 de cm lungime și între 2 și 6 cm lățime, având o margine neregulată și zimțată. Florile de ciuboțica cucului măsoară între 2 și 4 cm în diamentru și cresc câte una singură pe o fiecare tulpină în parte.
Culoarea florilor variază de la un galben palid, la alb, roșu sau chiar mov.
Perioada în care înflorește este primăvara timpurie, fiind una dintre primele flori din Europa în ceea ce privește cât de devreme înflorește.

Din punct de vedere medical, ciuboțica cucului este o plantă foarte folositoare în medicina alternativă . De la ea se folosesc în scopuri terapeutice atât florile, cât și rădăcinile. Conform unor studii de specialitate, compoziția chimică a florilor și a rădăcinilor de ciuboțica cucului este asemănătoare, singura diferență fiind că florile sunt ceva mai sărace în conţinutul de saponozide. Dar la ce folosește? În primul rând, atât florile, cât și rădăcinile acestei plante ajută la fluidizarea secrețiilor bronhice și, de aceea, sunt foarte indicate în cazul pneumoniilor și bronșitelor. Astfel, din flori se prepară un ceai, care se folosește sub formă de infuzie, în timp ce ceaiul obținut din rădăcini se utilizează sub formă de decoct.
Pe lângă afecțiunile amintite mai sus, ceaiul din flori de ciuboțica cucului mai este folositor și în cazul tulburărilor gastro-intestinale sau în cazul afecțiunilor renale.

Tags:

3 Responses to “Primula officinalis sau Ciubotica cucului”

 1. topstiri.net Says:

  Primula officinalis sau Ciubotica cucului | Florarie Online…

  Iată că a sosit timpul să scriu și despre această floare, pe care oamenii din popor au denumit-o Ciuboțica cucului. Din punct de vedere științific, ea este cunoscută sub numele de Primula officinalis sau Primula acaulis. Face parte din ordinul Ericales…

 2. Primula officinalis sau Ciubotica cucului | Florarie Online | Șmen.ro Says:

  [...] Primula officinalis sau Ciubotica cucului | Florarie Online (citește articolul original) [...]

 3. BunDeCitit.ro Says:

  Primula officinalis sau Ciubotica cucului | Florarie Online…

  Iată că a sosit timpul să scriu și despre această floare, pe care oamenii din popor au denumit-o Ciuboțica cucului. Din punct de vedere științific, ea este cunoscută sub numele de Primula officinalis sau Primula acaulis. Face parte din ordinul Ericales…

Leave a Reply

Citeste si: (3 din 7 articole)


Cutreierând România, este imposibil să nu fi dat peste aceste flori. Denumirea ştiinţifică a toporaşului este Viola odorata şi face ...